Plankegulve i 2021

Udover stampet jord findes der ikke en mere klassisk gulvtype end et plankegulv, men det betyder bestemt ikke, at gulvtypen er gået af mode, faktisk er den stadig en af de mest populære gulvtyper, men hvordan ser fremtiden ud for plankegulvet eller med andre ord, hvilke trends er der indenfor plankegulve for 2021.

Et klassisk plankegulv i træsorter så som ask og eg er stadig populært og vil også være det i 2021, både med en klar lak eller olie og med en hvid lak eller olie. Men det bliver også mere og mere populært at vælge et gulv, som er overfladebehandlet med lakker eller olier i andre farvetoner og især de grålige eller brunlige toner ser ud til at være på vej frem. Et plankegulv i eg kan således være alt fra helt lyst nærmest hvidt til mørkt og sort.

En anden tendens, der er på fremmarch er at træets overflade børstes, hvilket kan ændre både på den måde træet føles, når man rører ved det og på gulvets udseende. Der findes således børstninger som gør, at gulvet føles fløjlsblødt. Men også børstninger, der giver gulvet et ”brugt” vintage look. Et charmerende udtryk, der ellers kun kan opnås ved at have gulvet liggende i mange år.

Vil du gerne have noget andet end et lyst plankegulv er et andet alternativ at vælge et plankegulv i noget andet end de klassiske træsorter ask, bøg og eg. Det kunne eksempelvis være den smukke mørke træsort valnød eller de eksotiske træsorter merbau og wenge.

En anden trend der ser ud til at vinde frem er plankegulv, som grundet deres overfladebehandling og/eller opbygning er særligt slidstærke. Et eksempel på dette er B-Hard serien, hvor træfineren er sammensmeltet med woodpowder og korund, der næst efter diamant er verdens stærkeste mineral. Dette resulterer i et plankegulv, der kan klare langt mere slid, før det mister sit flotte udseende end et traditionelt plankegulv.