Hvorfor vælge vertikal jordvarme – og hvordan får du råd til den?

Vertikal jordvarme er, hvor en lang jordslange koblet til en varmepumpe på huset nedgraves, så dens længde ligger lodret. Hvor den vertikale placering af jordslangen kræver en del mere arbejde end en horisontal placering, da der skal foretages en dybdeboring for at have hele slangen foldet ud liggende, har denne løsning sine egne forcer – dem lærer du mere om her.

Hvad er prisen på vertikal jordvarme?

Du får ikke mindre varme til hjemmet ved vertikal jordvarme end ved horisontal, så hvor du ved horisontal jordvarme skal bruge en have med et vist areal, kan vertikal jordvarme lægges på langt mindre plads. Hvad koster vertikal jordvarme så? Ca. 200.000-250.000 kr., men for det første kan du søge energitilskud, hvis du konverterer fra visse knapt så miljøvenlige varmeløsninger. For det andet giver besparelser på varmeforbrug over tid bonus på kontoen.

Hvor god en investering er vertikal jordvarme?

Energitilskuddet dækker op til 45.000 kr. eller maks. 30 % af din investering. Selvom det virker beskedent set i forhold til, at vertikal jordvarme alligevel kommer til at koste noget nær det samme som en ny bil, kan det netop være tilskuddet, der gør det muligt for dig at få råd til en pumpe. Sørger du for at blive boende i huset i nogle årtier, tjener pumpen sig selv ind igen ved at give besparelse på varmeregningen. I øvrigt stiger din ejendom efterfølgende i værdi.

Kører ofte upåklageligt i over 25 år

Jordvarme kræver ikke som sådan noget vedligehold, andet end at de skal tilses af kyndigt personale en gang imellem. Brister slangen og spilder sin væske, opstår der ved de vertikale løsninger problemer i forhold til håndtering af udslippet. Problemet er dog mere hypotetisk, da det sjældent sker. I praksis kører jordvarmeanlægget i over 25 år – ofte helt upåklageligt.