Hvordan sælger du din virksomhed?

Hvis du er virksomhedsejer og ønsker at give dit hjertebarn videre, så kan det være en god idé at undersøge hvorvidt du kan sælge virksomheden til anden side. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du ønsker at sælge din virksomhed? Det kommer vi ind på i dette indlæg.

Hvad skal den koste?

En af de sværeste ting, når man skal sælge sin virksomhed, er at finde ud af hvad den skal koste. Der kan være mange meninger og holdninger, og der er ikke en decideret måde hvorpå man kan beregne hvor meget den er værd. Det er oftest noget man bliver enig med køberen om, så begge parter er tilfredse.

Hvis man ønsker at få et indblik i, hvad virksomheden kan være værd, så anbefaler vi, at man tager fat i en revisor. Det skal ikke være ens egen revisor, men derimod en revisor, som kommer udefra. Dette skyldes, at man vil kunne få et mere kvalificeret bud, hvis det ikke er en person man har en personlig relation til. Dette er den måde vi anbefaler mest.

Hvad så når den sælges?

Når du har fundet prisen og den rette køber, så er der en del ting der skal styr på. Her anbefaler vi, at man gør brug af en advokat, som kan hjælpe med processen. Der skal laves overdragelse af virksomhed, papirer på købet og meget mere. En advokat vil kunne hjælpe med processen fra start til slut.

Udover at have en advokat indover, så er det også en god idé at have revisoren tæt på. Dette skyldes, at der gerne skal laves nogle opgørelser over, hvor mange penge der står i virksomheden m.v. Derudover er det en god idé at få rådgivning fra sin revisor med, hvordan det er bedst at sælge virksomheden, så man står bedst muligt efterfølgende. Der kan være penge og skat at spare, hvis man gør det på den rette måde.

Hvad så efter?

Når du har solgt din virksomhed, så kan det hurtigt føles tomt og anderledes. Det er meget normalt, at man måske overvejer om det var det rette, men her er det som med et forhold. Det er vigtigt at holde i, og huske sig selv på hvorfor man valgte at sælge virksomheden til at starte med.

Et eksempel på dette er Jesper Buch da han solgte Just-Eat, og ikke vidste hvad hans næste kapitel i livet skulle være. Her valgte han at isolere sig, ved at gå Caminoen, og derved finde ud af hvad næste skridt i hans liv skulle være. Dette var også med til, at han ikke fortrød hans valg, og forsøgte at købe Just-Eat tilbage.