Hvilken betydning har et for højt blodtryk?

Når man måler blodtrykket, så måler man hvor hårdt hjertet skal arbejde for at kunne pumpe blodet ud i pulsårene. Blodtrykket angives i to tal, hvor det ene er udtryk for et slagtryk og det andet et hvilketryk. Forhøjet blodtryk opstår, når hjertet skal pumpe blodet igennem pulsårene med et højere tryk end normalt. Omkring en femtedel af den danske befolkning lider af forhøjet blodtryk, hvoraf 30% ikke selv er klar over det.

Årsager til forhøjet blodtryk

En helt specifik årsag til et forhøjet blodtryk er ofte ukendt, men faktorer som arvelighed og livsstil kan have en stor indvirkning i blodtrykket. Et forhøjet blodtryk er ofte ikke noget man mærker til, men i visse tilfælde kan man opleve hovedpine, synsforstyrrelser, hjertebanken og åndenød. Selvom det ikke er noget, man mærker til, kan det have en stor negativ påvirkning i kroppen.

Et forhøjet blodtryk kan øge risikoen for åreforsnævring og deraf hjertekramper samt blodpropper i både hjerte og hjerne. På længere sigt kan det også medvirke til et for stort hjerte- eller hjerneblødning samt hjerte- og nyresvigt. Derfor bør man gribe ind, hvis blodtrykket er alt for højt i forhold til gennemsnittet. Man kan finde alt det nødvendige måleudstyr til blodtryksmåling her.

Hvad kan man selv gøre?

For at undgå eller nedbringe et forhøjet blodtryk, findes der flere muligheder man kan gøre brug af. Det er vigtigt med en sund og varieret kost samt at dyrke motion, så man undgår overvægt, da dette kan give forhøjet blodtryk. Dertil kan man tage calcium, magnesium og kalium, som også har en effekt på blodtrykket i kroppen. Der er samtidig også nogle ting, man helst skal undgå. Disse ting er blandt andet salt, alkohol og rygning. Disse har en negativ påvirkning på blodtrykket og er med til at forværre blodtrykkets tilstand.