Hvad er en vikar – og findes der en, du kan bruge?

For mange mennesker bliver ordet vikar nok forbundet med den lærer, der kommer i skolen, når ens egen lærer er syg eller på anden måde fraværende. Men ordet har en meget dybere mening end det, og en vikar er langt fra noget, der kun findes i skoleverdenen. Men hvor findes der vikarer, hvad er det egentlig, og kan du få glæde af en vikar på din arbejdsplads?

Vikaren

Egentlig er en vikar bare en midlertidig ansat i en virksomhed. Der kan være flere grunde til dette, hvor nogle af de mest normale er barsel og travlhed. Der er altså ikke som sådan nogle begrænsninger på, hvad en vikar er, hvad en vikar kan gøre og hvor en vikar kan være. Men på den anden side giver det også sig selv, at der er nogle stillinger, hvor det er så vigtigt at være integreret i arbejdspladsens visioner, systemer og metoder, at det ikke kan lade sig gøre med en vikar, hvis kvaliteten af arbejdet stadig skal være i top.

Hvor kan en vikar være brugbar?

Om det er i en virksomhed, i skolen eller på et bosted, kan der sagtens opstå en situation, hvor det giver god mening for dig at få fat i en vikar. Det kan f.eks. være, hvis du nu har en pædagog på et bosted, der bliver gravid, og derfor har brug for en, der kan tage over, mens pædagogen er på barsel. Her skal der findes en balance – for det er nødvendigt, at vikaren har nogle bestemte evner, så han/hun rent faktisk kan opfylde jobbets krav. Samtidigt har du brug for arbejdskraft, så en vikar er nødvendig. En vikar til et bosted, f.eks. et med børn med specielle behov, kan du læse mere om og finde hos bl.a. vikarbureau Viborg.