Dette skal du være opmærksom på, når du skal udføre svejsearbejde

Svejsearbejde kan udføre mange gode opgaver, men det er ikke et helt ufarligt! Der er flere parametre, det er nødvendigt at være opmærksom på, hvis man har sin egen sikkerhed kær. Læs med her, og bliv klogere!

Giftigt svejserøg

Når man svejser, opstår der en røg, der indeholder gasser og tungmetaller, som kan være yderst skadelige for os. Det kan give kronisk astma, bronkitis og kræft i luftvejene, og derfor er det vigtigt at tage sine forbehold!

Her er det vigtigt at have installeret et kraftigt ventilationssystem, som fjerner forureningen effektivt. Det kan også være nødvendigt at bruge åndedrætsværn. Dette vurderes ud fra svejsesituationen.

Udsatte øjne

Det er naturligvis også nødvendigt at bruge beskyttelsesbriller, når man svejser, da øjnene er i en stor risikozone.

Her er det vigtigt at være opmærksom på, at brillerne skal være CE-mærkede, hvis det er til privat brug. Hvis du bruger styrke, kan du med fordel kigge efter sikkerhedsbriller med styrke. Så skal du ikke tænke på besværet med at have to par briller på samtidigt!

Brandfare

Når man svejser, er der naturligvis en brandfare. Det er derfor vigtigt, at alt brandbart inden for 10-15 meter af, hvor svejsningen skal udføres, fjernes. Jo mere du har mulighed for at fjerne – jo bedre. Der er desuden større risikoforhold, hvis der svejses i et støvfyldt rum. Det kan derfor være nødvendigt for sikkerheden at rengøre inden.

Andre værnemidler

Det er igen forskelligt fra svejsesituation til svejsesituation, hvilket værnemiddel der bør tages i brug. I de fleste tilfælde er det nok hensigtsmæssigt at bruge forklæde, gamacher og høreværn. Det er desuden sikrest at bruge svejseærmer, og hvis man skal foretage en elektrodesvejsning, skal man bruge fodtøj med el-isolerede såler.

Det er essentielt, hvis du skal foretage svejsearbejde derhjemme, at du sørger for at købe dit udstyr et sikkert sted, hvor der er styr på, hvad værnemidlerne skal bruges til.

Det er bestemt ikke i forbindelse med svejseudstyr, du skal gå på kompromis med pris og kvalitet. Husk desuden, at der er nogle former for svejseopgaver, som kræver uddannelse, før det er lovligt at udføre dem ifølge Arbejdstilsynet.